Livet i stallet

Kiejon tallipiha on pikemminkin ehkä hieman englantilaismainen ainakin rakennuksien perusteella, toisin kuin etusivun teksti antaa ymmärtää. Tietenkin tilukset muuten sopivat hyvin ruotsalaiseen muottiin, esimerkkinä toimii tallin omistajan vaaleansini-valkoiseksi maalattu ja koristeltu omakotitalo, joka sijaitsee hieman syrjempänä tallista. Sieltä lähtevä suuri puutarha tosin ylettyy aivan tallipihalle saakka. Tallin omistajattern innostuttuessa oikein kunnolla puutarhatöistä tämä istutti sen täyteen erilaisia marjapensaita sekä hedelmäpuita, unohtamatta tietenkään kaunista kukkapenkkiä. Jos olet jonkin sortin viherpeukalo, voit katsella puutarhan sisältöä lähempi täältä. Monet rakennuksista ovat kivestä, kuten laitumien luona seisova tönö, jota enimmäkseen käytetään kuivikevarastona. Ja kuivikkeenhan on oltava purua - se kuulemma luo mukavan valoisan tunnelman tallin käytävälle. Kuivikevarastolta lähtee leveä hiekkainen polku, johtaen aina vaaleaksi maalatulle tallille asti, joka on rakennettu vuonna 2005. Puusta rakennetun hevostallin ulkomuoto on yhdistelmältään "modernihtavaa maalaislaatua", tästä voi siis päätellä paljon (eli ei mitään). Myös parin kuukauden jankutus lisätallista auttoi, sillä vuoden 2010 lopussa kohosi päätallin viereen seitsemän karsinaa sekä varustehuoneen sisältävä lisäsiipi, joka on tyylikkäästi maalattu mustaksi. Tämän lisäsiiven ikkunoista hevosille avautuu näkymä laajoille laitumille.

Karsinapaikkoja päätilalta löytyy kymmenisen kappaletta. Pari karsinaa on rakennettu varsomiskarsinoiksi, mutta nekin täytetään jos muualta ei löydy tilaa. Jokaiselle hevoselle on asennettu automaattinen vesiastia, josta ne saavat hörppäistä raikasta vettä aina janon yllättäessä. Karsinoiden ovet ovat väriltään hauskan kermanvaaleaa, joka erään sisustuslehden mukaan tuo rauhallisuutta talliin. Ovet ovat myös varusteltu sekä loimi, että varustetelineillä jotka ovat korvaamaton apu hevosta varustettaessa. Pesukarsina löytyy karsinan perältä, ja sitä vastapäätä on raivattu tila lantakärryille sekä muille puhdistustarvikkeille. Tallista löytyy myös työntekijöiden välttämättömyys yhdessä satulahuoneen kanssa, nimittäin toimistohuone jossa on jokaisen favorit - jääkaappi!

Tar det lugnt!

Tallista pihalle tultuaan ovien vierestä löytää hoitopuomit, joihin voi sitten kiinnittää hevosensa harjausta varten. Tätä tosin ei harrasteta kuin lämpimillä keleillä, sillä tallin työntekijät ovat varsin viluista populaa. Puomeilta pääsee nopeimmin ratsastuskentälle seuraamalla kapeampaa polkua, mutta useimmiten kaikki valitsevat sen pidemmän ja mukavemman reitin, joka kiertää puutarhan vierestä. Tätä tallin omistajatar ei yleensä arvosta, sillä "hästar äter mina vackrare blommor!"

Kiejosta lähtee monenlaisia, vaihtelevia maastoreittiä joista suurin osa kiertää itse tallin. Pidemmät reitit menevät läheisen tallin kanssa yhteiseksi rakennetun maastoesteradan kautta, ja lähistöltä löytyy myös pieni lampi jonka vesi on syyskeleillä hyytävää. Se on kuitenkin varsin kaunis ja tunnelmallinen paikka, jossa yleensä vesilinnut tykkäävät pitää majaa, ja silloin ilo irtoaakin kun hevosen turvan edestä puskasta ampaisee lentoon jokin lintu. Kaikista pisimmät reitit ovat yleensä tarkoitettu ajamista varten, niinpä naapuritallin ravi-ihmiset tykkäävätkin ajella siinä hevosineen.